KLUB PUTNIKA: PUT U RADŽASTAN

Klub putnika

Promocija knjige i putopisno-dokumentarno predavanje „PUT U RADŽASTAN” autorke Monike Maširević iz Novog Sada iz Novog Sada održani su u okviru Kluba putnika Fondacije “Danilo Kiš”, u utorak, 12. oktobra 2021. godine.

Knjiga predstavlja ispovest jednog savremenog nomada (autorke) svesne svih prednosti koje donosi 21. vek. Na putu dugom više hiljada kilometara autorka je provela dva meseca putujući sama i obilazeći najznačajnija mesta ove indijske države; te beležeći rečju (dnevničke beleške) i slikom (fotografski) ono što je posetila, sa čim se susrela i doživela.

“PUT U RADŽASTAN” je razdragana priča kroz Zemlju maharadža (kraljeva), praćena snažnim emocijama, raskošnim opisima palata, gradova i predela, te dokumentovana istorijskim podacima o događajima iz kulturne zaostavštine koloritnog Radžastana. Svojim opisima autorka je dočarala svu lepotu prirode u vreme monsuna, arhitekture, umetnosti i sveg kulturološkog i etnološkog obeležja Radžastana unoseći podatke o pojedinim građevinama, gradovima i ličnostima. Posebno zanimljive su priče o ljudima koje je autorka susretala putujući ovom indijskom zemljom.

Slajd projekcija dokumentovana je velikim brojem fotografija iz lične kolekcije koje je autorka zabeležila na poslednjem putovanju u Indiju 2019. godine.

Monika Maširević provela je dva meseca u Radžastanu, putujući sama i obilazeći najznačajnija mesta ove indijske države. Svojom ličnom pričom, kako to već godinama na prepoznatljiv način radi, uvešće vas u život nekadašnjih maharadža (kraljeva), pokazaće vam najznačajnije znamenitosti, tvrđave, drevne hinduističke i đainističke hramove, palate i građevine u Džajpuru, Džodpuru, Manadavi, Udajpuru, Kumbalgarhu…

Monika Maširević više od 20 godina radi kao bibliotekarka u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu. Veliki je zaljubljenik u indijsku kulturu, a od detinjstva vrlo posvećeno proučava sve što je u vezi sa Indijom. U Indiji je do sada bila osam puta.

Tags: