Poezija za Kiša

Rođendan Danila Kiša Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo koja nosi njegovo ime obeležila je u ponedeljak, 22. februara 2021. godine, poezijom i razgovorom o poeziji, kojom je upravo i Kiš započeo svoj književni put.

Članovi Književnog kluba Fondacije „DANILO KIŠ“ Jovana Šarčević, Maja Rudinski i Denis Dautović kazivali su svoju poeziju Kišu u čast, čije video zapise  smo na Fejsbuk stranici Fondacije podeliti sa našom publikom. Istoga dana, od 18 časova, na Instragram stranici Fondacije, ljubitelji književnosti mogli su da prate i Instagram Live intervju sa Dajanom Đurić, mladom pesnikinjom iz Valjeva. Razgovor je vodila Ivana Stuparević, članica Književnog kluba. Video razgovora je sačuvan na Instagram profilu Fondacije, za sve one koji nisu bili u mogućnosti da ga isprate.

Da podsetimo, Danilo Kiš rođen je u Subotici 22. februara 1935. godine. Naš svetski priznati romansijer, pripovedač, esejista, dramski pisac, prevodilac sa francuskog, ruskog i mađarskog jezika, jedan od najvažnijih pisaca u istoriji srpske književnosti. Kiš je počeo kao pesnik, a potom se okrenuo, pre svega, pisanju proze kojom je u drugoj polovini XX veka izveo poetički preokret u srpskoj književnosti.

 

Tags: