Onlajn galerija: Spontanost, kreativnost, igra

Onlajn galerija

Dobrodošli u Onlajn galeriju Fondacije „DANILO KIŠ“. U saradnji sa Osnovnom školom “Matko Vuković” u subotu, 20. marta 2021. godine, predstavili smo učeničke radove kao rezultat njihove spontanosti, kreativnosti i igre u okviru nastave likovne kulture kod nastavnice Dragane Albijanić.

Na početku svake školske godine, učenici 6. razreda Osnovne škole “Matko Vuković”, u okviru nastavne jedinice “Spontani ritam bojenih mrlјa, linija i svetlina” imaju priliku i zadovolјstvo da eksperimentišu sa neuobičajenim i zanimlјivim likovnim tehnikama. Cilј ovog likovnog zadatka je da učenici potpuno opušteno, spontano i bez prethodnih pripremnih skica slikaju mrlјama boja (tempera tehnikom), koje mogu nanositi na papir četkicama, prstima, sunđerčićima, krpicama,  direktno iz tuba, uz pomoć aluminijumske folije – tako što će boje iz tuba iscediti na foliju, a zatim papir pritisnuti na foliju i dobiti otisak bojenih mrlјa, pa to dalјe uobličavati, plastične kese – slična tehnika kao kod aluminijumske folije itd.

Učenici sami biraju jednu od pet ponuđenih tema, onu koja im je najzanimlјivija, i nju rade. Teme su: Jesenje drvo, Zalazak sunca, Livada sa cvećem, Buket cevća, Apstraktna kompozicija bojenih mrlja.

Svake godine kao rezultat ovog spontanog, kreativnog rada nastaju zaista kvalitetni, koloristički bogati radovi od kojih vam neke od najuspelijih  ovom prilikom i predstavlјamo.

 

Tags: