Onlajn galerija: APSTRAKCIJA I GEOMETRIZACIJA – prvi deo

  • Home
  • Aktuelno
  • Onlajn galerija: APSTRAKCIJA I GEOMETRIZACIJA – prvi deo
onlajn galerija

Onlajn galerija: APSTRAKCIJA I GEOMETRIZACIJA – prvi deo

U okviru Onlajn galerije Fondacije „DANILO KIŠ“, u saradnji sa Osnovnom školom “Matko Vuković” iz Subotice, u subotu, 3. aprila 2021. godine, predstavili smo radove učenika 8. razreda, koji su nastali na časovima likovne kulture kod nastavnice Dragane Albijanić.

U okviru nastavne teme “SLOBODNO KOMPONOVANJE”, učenici 8. razreda se na časovima likovne kulture bolјe upoznaju sa APSTRAKTNOM LIKOVNOM UMETNOŠĆU 20. VEKA. To iskustvo je za njih uglavnom novo, neobično i zanimlјivo, jer podrazumeva i eksperimentisanje (za njih)  novim likovnim tehnikama i izražavanje svog unutrašnjeg sveta – emotivnog, intelektualnog i duhovnog. Učenici za svoj praktični likovni rad biraju jednu od dve vrste APSTRAKCIJE:

– APSTRAKTNI EKSPRESIONIZAM, odnosno AKCIONO SLIKANJE, za koje su inspiracija uglavnom velika platna Džeksona Poloka (Jackson Pollock), kao i njegova tehnika slikanja – prskanje i polivanje boja na podlogu; ovu vrstu apstrakcije naročito  biraju učenici koji žele da izraze svoj bogat unutrašnji emotivni svet;

– GEOMETRIJSKU APSTRAKCIJU, kojoj su skloniji racionalniji učenici, odnosno učenici koji žele da izraze svoj intelektualni i duhovni svet. Za ovu vrstu apstrakcije učenici nalaze inspiraciju u slikama Kazimira Malјeviča, Tea van Duzburga (Theo van Doesburg), Pita Mondrijana (Piet Mondrian) i drugih.

Za prvu vrstu apstrakcije učenici koriste ili tempere ili vodene boje, odnosno kombinaciju ovih tehnika, dok za drugu vrstu apstrakcije koriste više drvene bojice i flomastere. Likovne radove ćemo vam prezentovati u dva dela, ove i naredne subote, pošto ih ima dosta kvalitetnih. Nadamo se da će vas radovi obradovati i inspirisati za vlastitu kreaciju.

Tags: