Književni klub predstavlja

Knjige

Mitologija Književnog kluba

Mentor Književnog kluba – Sanja Babić

U tišini prostorije Fondacije za omladinsku kulturu i stvaralaštvo ,,Danilo Kiš“, na razdaljini od dva metra, okupila su se dobro znana lica i poneko novo. Prošlo je dosta vremena od kada smo se videli u realnom svetu. Koliko god uspešno smo zadovoljavali svoju potrebu za sastancima preko računara, svima nam je preko potrebna bila reč u stvarnom svetu, svetu bez zvučnika. Nedostajala nam je i blizina svih nas dok u tišini radimo na svojim književnim ostvarenjima. Tada, inspirisani vremenom u kom smo, odlučili smo da se vratimo veri. Prizovemo je, podsetimo se svih njenih načela i stvorimo sopstvenu, veru u oslikavanje novih junaka sadašnjice. Prostorijom su počele da kruže interesantne priče kako bi izgledali naši bogovi.
Rodila se ideja da njihovo postanje utvrdimo, ocrtamo ih rečima, a zatim da ih ruka nekog mladog umetnika i oslika. I lako smo pristupili zadatku. Počeli su da se rađaju novi. Svaki je dobijao svoj pogled na svet i svoje karakteristike. Manifest svakog je formom odgovarao sopstvenim načelima. Uz njih rodila su
se i staništa koja su svoj centar dobila u slivniku i vrtlogu jednog mora koje je ni na nebu ni na zemlji. O tome ćete čitati. Članovi Književnog kluba upoznaće Vas sa njima. Ukoliko Vam se dopadnu, ostavite nam svoju poruku, svoj doprinos u prikazu uspešnosti našeg rada. Cenićemo to. Hvala Vam što uživate u
književnosti i čitate. Mi verujemo da je ona temelj uspešnosti svakog čoveka. Na poklon Vam darujemo mitologiju Književnog kluba. Vi odgovorite verom da se svaki svet stvara zajedničkim radom, nadom i strašću.

 

Tekst Barbare Kujundžić

Kako su se rodili bogovi?

Čekali smo ih dugo. Gotovo čitavog života. Možda i predugo ako uzmemo u obzir da su se krili u umovima onih koji oduvek stvaraju. Tada su se stvorili u trenu, lako, u stotinki misli i satima brušenja.

Pri povratku na sastanke uživo u prostoru Fondacije, članovi Književnog kluba otpočeli su rad na na novom projektu – stvaranju sopstvene mitologije. Nadahnuti staroslovenskom verom, slikovitim opisima svetilišta, grčkom, te i rimskom mitologijom, a upotpunjeni maštom, nastali su zaštitnici i
“mučitelji”, izmišljeni, a ipak tako stvarni.

Što se samog procesa stvaranja tiče, poštujući epidemiološke mere, u širokom krugu stolica, nastale su različite ideje. Čitavu priču obeležile su neke nove i neke stare priče poput: Aleksandrovih pletenica, Denisovog insistiranja na jasnoći, Minine živopisne mašte koja nas je odvela u tropski raj, te Majine pesme napisane na osnovu melodije strane pesme koju je čula. Osim onih koje imate priliku da upoznate u ovom izdanju, jedan od članova (Jovana) je napisao priču o svome bogu na nivou animiranog filma, drugi pokušao da pomiri različite bogove i svetove njihovim zajedničkim svetilištem, treći je svoga boga predstavio teatralnim izvođenjem scene iz svog omiljenog filma. Iščekuje se i snimanje melodije našeg panteona. U jeku ideja, stvorena je vibracijska nit na koju su poređani svi novonastali bogovi i kojima je dodeljena nota u notnom sistemu.

Nakon što je većina uspešno napisala manifest koji je označio rađanje svakog od bogova, na Književni klub nam je došla mlada umetnica iz ,,Politehničke srednje škole” Valentina Solar. Ova devojka prihvatila se vrlo zahtevnog zadatka. Pristala je da oslika svakog novonastalog boga u formi sopstvenog doživljaja. Jedan po jedan, članovi Književnog kluba predstavljali su joj svoje bogove i čitali dela koja ih najavljuju, na osnovu čega im je ona, za početak makar u svojoj glavi, podarila fizički oblik. Svaki petak nestrpljivo smo iščekivali kako bismo videli sledeće otelovljenje božanstva iz našeg panteona, rezultat inspiracije i posvećenosti ove mlade umetnice.

Sada su poneki bogovi već tu, žive među nama, a iz nedelje u nedelju rađaju se i u realnom svetu. Uživajte u našoj priči i budite svedoci jednog novog oslikavanja sveta.

 

 

 

 

Tags: