Mitologija Književnog kluba: Mina Stanković – “Magdalena”

  • Home
  • Aktuelno
  • Mitologija Književnog kluba: Mina Stanković – “Magdalena”
Boginja Magdalena

Književni klub Fondacije “DANILO KIŠ” predstavlja ciklus literarnih radova njegovih polaznika pod nazivom “Mitologija Književnog kluba”.

U narednim redovima pročitajte literarno otelotvorenje boginje Magdalene mlade polaznice Književnog kluba Mine Stanković. Ilustraciju na osnovu teksta nacrtala je Valentina Solar, učenica Politehničke škole Subotica.

 

Magdalena

Zora se pomalja nad horizontom, noseći u dahu miris čempresa, badema i soli. Sunce je gramzivo i naglo izlazi poput velike užarene lopte koja želi što pre da obasja prirodu ovog podneblja na kom oduvek caruje. Beskrajno prostranstvo pruža se u nedogled. Sve to beskrajno što se krije u beskonačnosti biva nestvarno. Gde god ti pogled zaluta, lepota. Raznolikost boja tropskog voća preliva se u akvarelu tirkiznoplavog okeana. A okean! Kraj mu se i ne nazire. Ritam gitare i daira nošen je povetarcem dana i noći. Vazduh odiše mirisnim uljima. Ljudi žive, rade, raduju se, vole se uz pesmu i igru.

Hram boginje Magdalene tačka je oslona ovoga bezgraničnog prostora protkanog pesmom, lepotom i strastima ožeglim u vrelini peska. Ljubav leluja mesečinom. Nosi ljudske čestice energije dugim talasima čežnje. Sve te varnice oslikavaju se u zenici crnog oka njenog. Vitka silueta oslikava pojam ženstvenosti. U samoj njenoj seni oseća se prefinjenost. Bakarnocrna, bujna  kosa, raspletena na vetru, otkriva senzualni miris žene. Iako nadaleko poznato po svom temperamentu, Magdalenino srce je široko otvoreno za sve. Hram njen je raskrsnica i glavni putokaz. Lako ćeš ga naći! Izvire iz muka i leži u ljudskom srcu.

Mina Stanković

Tags: