Kiš teatar u januaru: probe za kratak film “Lift”

  • Home
  • Aktuelno
  • Kiš teatar u januaru: probe za kratak film “Lift”

Kiš teatar Fondacije „DANILO KIŠ“ vredno je radio i tokom januara 2021. godine. Tokom onlajn susreta ekipa Kiš teatra razvijala je kratak film „Lift“.

Igrani film “Lift” je višejezičan i govori o susretu dvoje mladih, koji ne govore isti jezik, ali i pored toga ostvare kontakt… U skladu sa tematikom, film spada u jedan od interkulturnih projekata Fondacije „DANILO KIŠ“. Ovakvi projekti Fondacije imaju za cilj da podstiču interkulturnu komunikaciju među mladima. Stoga smo u projektu upravo povezali polaznika Kiš teatra na srpskom jeziku sa polaznicom Kiš teatra na mađarskom jeziku Fondacije „DANILO KIŠ“.

Scenario za film “Lift” je napisao Vladimir Grbić. Replike na mađarski jezik je prevela Čila Pamer. U filmu igraju Nemanja Dimić i Pana Černaji, polaznici Kiš teatra. Mentori na projektu su: Vladimir Grbić, Čila Pamer i Tamaš Hajdu, mentori Kiš teatra Fondacije „DANILO KIŠ“.

Tokom januara probe Kiš teatra za film „Lift“ odvijale su se onlajn, preko aplikacije „Zoom“. Na probama se razrađivao scenario, koji se prilagođavao izvođenju. Razvijala se dinamika filma. Učesnici su obučavani u oblasti filmske glume. Mentori su kroz razgovor sa mladim glumcima pomagali da razumeju likove koje tumače i time ih autentičnije predstave.

Film „Lift“ se snima u produkciji Fondacije „DANILO KIŠ“. Za tehničku realizaciju je zadužen PIPS Studio iz Subotice.

Kiš teatar Fondacije „DANILO KIŠ“ tokom 2021. godine realizovaće nekoliko sličnih filmskih projekata. Filmovi koji budu snimljeni biće objavljeni na digitalnim društvenim platformama.

Tags: