Kaži A: Odabir zanimanja

Ciklus psiholoških predavanja „Kaži A” Fondacija „DANILO KIŠ“ u martu posvećuje učenicima osnovnih i srednjih škola koji polako počinju da se pripremaju za upis u srednje škole i fakultete.
Kaži A

Pogledajte kratki video pod nazivom „Odabir zanimanja“, koji je pripremila Marijana Vasilijević, pedagog i psihoterapeut iz Subotice.

Tema izbora zanimanja uvek je aktuelna pred upis osmaka u srednju školu i srednjoškolaca na fakultet. Obrazovni profil koji odaberemo vodi nas u pravcu zanimanja kojim ćemo se baviti jednog dana. Od toga zavisi kako će izgledati naša svakodnevica, koje naše osobine će svakoga dana biti potrebne za obavljanje radnih zadataka, koliko vremena ćemo provoditi na poslu… Zato proces izbora zanimanja nije nešto što treba prepustiti slučaju. Kako izabrati zanimanje koje je u skladu sa promenljivim potrebama tržišta rada? Kako svoje osobine ličnosti, sposobnosti i interesovanja uskladiti sa mogućnostima daljeg školovanja ili zapošljavanja? Koje faktore uzeti u obzir prilikom izbora zanimanja? Koje alate koristiti kako bismo sebi olakšali proces odabira? Kome se obratiti za pomoć? Ovo su samo neka od pitanja kojima se bavimo.

Marijana Vasilijević je pedagog i integrativni dečiji psihoterapeut iz Subotice. Radila je kao profesor u srednjoj školi i kao stručni saradnik u srednjim i osnovnoj školi proteklih osamnaest godina. Psihoterapijom dece i mladih bavi se proteklih sedam. U Centru za lični razvoj “Spektrum” kao psihoterapeut radi sa adolescentima i decom školskog uzrasta od osnivanja centra, 2017. godine.
Tags: